NMK Rijst handel

Rijst, zoals wij die kennen, is een hoofdbestanddeel van heel Azië. Het is een van de belangrijkste landbouwgewassen van het land. In Barangay Bato – Biliran, vertelde de projectleider Crisdel Dimakiling over het rijstverwerkingsbedrijf dat hun groep in december 2018 begon te exploiteren. NMK Rice Trading Group is voortgekomen uit de SYB- en GYB-trainingen die MBC in samenwerking met PhilRads van juli tot augustus 2018 heeft gegeven.

Hun product

Ze kopen ongepelde rijst van de boeren, verwerken deze door middel van drogen in de zon, vervolgens malen en tenslotte verkopen ze deze rijst. Ze zien opnieuw uit naar dit werk in het rijstseizoen van maart tot april, voor hen het hoogtepunt van het jaar! Daarnaast zet de groep ook rijst opzij voor eigen consumptie, nu als iets wat ze zelf hebben geproduceerd!. Ptra. Crisdel merkte met enthousiasme op dat de leden die vroeger NFA-rijst aten, nu financieel in staat zijn rijst van commerciële kwaliteit te eten. En betere rijst, betere kwaliteit van leven…..

Verandering van leven

Naast de toegankelijkheid van voedsel zien de leden grote waarde in de dingen die ze van de trainingen hebben geleerd. Ze kennen nu de basis ins en outs van het starten en runnen van een bedrijf. Financiële geletterdheid is de sleutel om verandering in hun financiëen tot stand te brengen. Sommigen van hen zijn nu net begonnen met geld sparen, investeren, goed beheren, enzovoort, enzovoort. Bijgevolg hebben sommigen hun uitleengroepen verlaten, omdat ze nu zelf genoeg hebben om in hun behoeften te voorzien. Deze veranderingen zijn niet alleen van toepassing op de manier waarop ze het bedrijf runnen, maar ook op hoe ze hun huishouden managen.