Zeewierproductie als voedsel

Unieke producten, uniek succes

Het unieke karakter van de zeewierproductie van Carayat Rural Improvement Club (CRIC) in Sorsogon, was een echt uitdagende factor om daarmee in hun levensonderhoud te voorzien. Afgezien van de moeizame verwerking van de producten, heeft het CRIC ook te maken meteen tyfoon die zowel het gebied alsook hun uitrusting heeft beschadigd.

Strijd maakt de groep sterker

Zeewier is een plantachtig organisme dat voorkomt in kustgebieden, en wordt alleen op seizoensbasis geoogst. Omdat het eindproducten handmatig moeten worden gemaakt, moeten ze elk detail onder de loep nemen. Vanwege hun aloude apparatuur is het processen erg tijdrovend. Wat bijdraagt aan het zeer langdurige proces, is het onvoldoende gebruik van sealers en flessen. Ondanks dat blijft de kwaliteit van hun product behouden.

Ondersteuning van MBC

Hoewel de CRIC-leden voor livelihood trainingen van het Department of Trade and Industry (DTI) hadden gevolgd m.b.t. de ontwikkeling van zeewierproducten, heeft de groep nog steeds behoefte aan hulp omtrent het omgaan met financiën en innovatief gebruik van apparatuur. Hun eerdere trainingen hebben dit niet kunnen oplossen. Net als veel anderen wordt er ook niet veel aandacht bestaand aan het bijhouden van gegevens.

Door de MBC trainingen hebben ze echter de juiste dingen geleerd omtrent marketing en boekhouding, en hoe de bedrijfsvoering verbeterd kan worden. Het heeft hen doen inzien dat hoe belangrijk het is om bij te houden wat er in en uit het bedrijf gaat. De training hielp hen ook om een alternatieve manier te vinden om inkomen te genereren, vooral tijdens het regenseizoen, zoals noedels maken.

Marktgebied vergroten

Met de ondersteuning van MBC en Good Neighbors verwacht CRIC hun afzetgebied nu ook te kunnen vergroten, door deel te nemen aan handelsbeurzen in de provincie. Het helpt hen om te laten zien hoe uniek en waardevol hun producten zijn. De huidige situatie van het CRIC mag dan moeilijk zijn, ook omdat ze financiële problemen hebben, maar ze geloven net als MBC, dat hun producten – zeewiernoedels, zeewieraugurken en zeewiercrackers – op een dag voldoende afzet zullen hebben in Sorsogon.