Het Bananen Bedrijf in Mindoro

In de heuvels van Mindoro, een eiland een paar uur van Manila vandaan, wonen mensen van verschillende bergstammen met de verzamelnaam “Mangyan”. Een van deze stammen is de Tawbuid stam (spreek uit: Tauw-boe-wit). Het stamlid Timyo is een 41 jaar oude boer. Zijn dorpje in de heuvels in de buurt van Safa is alleen lopend bereikbaar.

Transport bedrijf

Timyo heeft de Start Your Business Training gevolgd. Hij wilde graag een bananen-verkoop-bedrijf beginnen. Als boer was het voor hem altijd moeilijk om een goede prijs voor zijn bananen te bedingen bij de tussenpersoon in de haven. Timyo besloot met wat vrienden om de bananen zelf te gaan verkopen aan de opkopers in Batangas, de havenstad op het andere eiland. Met hulp van het MBC Filipijnen maakte hij een bedrijfsplan, waarmee hij een lening kon aanvragen. De lening werd verstrekt en Timyo kocht een jeepney voor het transport van de bananen naar Batangas.

Onderhand is het bedrijf beter gaan lopen en wordt de lening langzamerhand terugbetaald. Timyo en zijn collega’s maken wat winst dat ze kunnen gebruiken om verder te investeren in het bedrijf. Ook hun gezinnen profiteren van de inkomsten.