Bukang Liwayway Livelihood

Mijn naam is Nilda del Panos en ik ben 61 jaar oud. Ik woon in Mandaluyon City, een van de 16 steden die samen Metro Manila vormen. Omdat ik buurtwerkcoördinator ben, heb ik de kans om op een praktische manier Gods liefde te laten zien, door de mensen hartelijk en welgemeend te helpen.

Zonsopgang

Ik werk bij een beweging die Bukang Liwayway heet (Zonsopgang voor de armen). Via het inkomensproject voor kansarme gezinnen bieden we werk aan de arme moeders uit de sloppenwijk in een soort ‘sociale werkplaats’ context. Ze kunnen dan in het naaiatelier een uurloon of stuksprijs krijgen. De producten die ze maken worden verkocht. Daarvan worden de materialen en de salarissen betaald. Met de overgebleven winst worden andere bedieningstakken van de organisatie ondersteund.

Zakelijke benadering

Voordat ik in aanraking kwam met het MBC, liep ons project nog niet zo goed. Wat ik met name van het MBC heb geleerd is dat zij ons inkomensproject meer vanuit een zakelijke kant benaderen. Daarbij gaat het niet alleen om liefdadigheid. De mensen leren – beetje bij beetje – voor zichzelf zorgen. Ze krijgen naailes, en sommigen kunnen met een kleine lening hun eigen bedrijfje opstarten. Dan moeten ze oog krijgen voor wat een klant wil. Ik vond het vooral belangrijk dat iedereen meer ging letten op een goede kwaliteit van hun producten.

Kwaliteit en presentatie

Zo maakten wij bijvoorbeeld linnen tassen met een geverfde opdruk. We hadden vroeger weinig oog voor de afwerking. En soms zagen de tassen er echt heel verschillend uit of was de opdruk vlekkerig. Nu werken we secuurder en houden we een kwaliteitscontrole nadat de tassen klaar zijn. De slechte halen we eruit. Ook verzorgen we de presentatie beter: een mooie verpakking in plastic en een label eraan geeft het product een betere uitstraling en zo hebben we een grotere kans dat we meer verkopen. Dat leerden we bij het MBC. Ik kreeg persoonlijke coaching met veel geduld en begrip voor mijn situatie. Daardoor waren we in staat meer moeders aan werk te helpen in onze gemeenschap. En omdat we winst maakten met de producten die we maakten en verkochten, konden meer jonge mensen uit de arme buurt naar school. Wat is het toch fijn te zien hoe het leven van de mensen is veranderd via dit project! Zo komen ze uit een hopeloze situatie. Als ze genoeg opdrachten hebben, kunnen ze zelf voor hun gezin zorgen. Onze organisatie heeft ook een positieve invloed op de gemeenschap en meer jongeren krijgen ondersteuning bij hun opleiding.