PhilRads – Project na tyfoon Urduja

Op 16 december 2017 kwam de tropische storm Urduja (Kai-tak) aan land in Oost-Samar en baande zich een weg door het centrale deel van de Filippijnen, waarbij een groot aantal slachtoffers en schade aan de infrastructuur en landbouw het vervolg van waren. De provincie Biliran in de oostelijke Visayas-regio leed een schade van Php 760.000.000 en de hele regio VIII een schade van Php 2.900.000.000 (NDRRMC, februari 2018).

Het project

Zes maanden na Urduja  gaf MBC drie series van Livelihood trainings uit in Biliran, in samenwerking met PhilRads. Dit bestond uit een driedaagse Generate Your Business Idea training (GYB), een vijfdaagse Start Your Business training (SYB) voor 150 deelnemers uit Brgy. Bato, Brgy. Busali, Brgy. San Isidro, Brgy. San Roque, Brgy. Burabod en Brgy. Sangalang.

December 2018 werden de business plannen van zes groepsbedrijven, één uit elke barangay, geëvalueerd, waarna deze bedrijven werden gefinancierd vanuit het project. Elk bedrijf bestond uit 25 leden en werd ondersteund door één plaatselijke coach als accountmanager. Mede om verantwoording af te leggen voor de subsidies die beheerd werden gesteld door PhilRads. Er werden ook donaties gegeven aan leden van deze groepen voor hun eigen individuele business activiteiten.

Ontwikkeling van de gemeenschap

De GYB- en SYB-trainingen resulteerden in een verscheidenheid aan bedrijven, van rijstverwerking tot minikruidenier tot de verkoop van vodden gemaakt van ukay-ukay-kleding. Zoals een deelnemer zei, zorgden de trainingen niet alleen voor banen of een bron van inkomsten, maar ook voor de kennis om inkomen te creëren, kennis die niemand van haar meer kon stelen. Wat nog belangrijker is, deze trainingen creëerden ook een weg voor de begunstigden om samen te werken als een gemeenschap. Zoals één groep hun bedrijf noemen, “Nagkakaisang mamamayan para sa kinabukasan” (Eén gemeenschap voor de toekomst).

Als u meer details van het project wilt zien : Click here!

Source: NDRRMC:“Situational Report re Preparedness Measures and Effects of Tropical Storm ‘URDUJA’ (KAI-TAK)”, 07 February 2018